Direktlänk till inlägg 12 juni 2011

Ormön. Där kan vi andas ut.

Av Ellinor - 12 juni 2011 22:01

Många som ser vår familj tycker att vi stressar och flänger runt. Men det finns tillfällen som vi verkligen stressar "ner" och bara har det bra. Ro för själen, är ett begrepp som jag gillar. Om jag ska tala för min del, så är det verkligen så ute på stugan. I bland tar vi med vänner ut dit. De brukar uppskatta tiden de får där ute.


Jag och min bror är mer eller mindre uppväxta på ön under loven. Det blev ett utmärkt flykt tillhåll för oss när mamma vår var riktigt sjuk och djävlig mot oss alla. Det gick tillslut inte att leva med henne. Och det är historia i dag. Pappa har nästan alltid drivit sjöentreprenad och det blev ett tillhåll att sova på för honom mellan uppdragen.


I dag kan våra barn växa upp där och göra samma saker som en annan gjorde. Bara vara barn. Skrota runt, bada, fiska, bygga i stranden, pilla på myror, läsa serier o böcker, ro ut på upptäcktsfärd i viken, plocka smultron mm.

Vissa saker har ju ändrats= TV och nintendo ds. Annars så tröttnar de rätt så fortTV:en och spelen. Efter frukosten så är de redan ute och har egna små projekt nere vid bryggan eller någon annanstans. Sen dyker de upp när magen knorrar.

  Nere vid bryggan tidigt en sommarmorgon.   Lite egna grödor på altanen är inte otrevligt.

Att vatten är så intressant. Alla barn gillar vatten? Jag har då inte träffat något barn som har tagit avstånd från att gå ut o plaska med fötterna. Har ni?


Stugan ligger på ön Ormön. Ormön tillhör Gräsösocken i Östhammars kommun, Uppsala län. Det går ingen förbindelse ut till ön tex med vägfärja. Utan man får transportera sig med egen båt. Eller ringa någon på ön som kan hämta mot betalning, så klart. Meningen var att det skulle gå en färja mellan Stora risten och Ormön, men en bonde på St risten ville inte ha bilvägen över sin gård. Därför är det ingen färja i dag. Skyltningen på Ormöns väg (3,5 km grus)är original från den tiden då det var vänstertrafik.


Ön har bofasta. Jag har ingen ny siffra på den uppgiften(uppgifterna jag hittade var olika (11 st sa en uppgift och den andra uppgiften 25 st).


Ormön är enligt uppgift 3km2 stor ö som vuxit samman med några mindre öar bla Nötskäret, där vi har vår stuga. Smala sund skiljer ön från Stora risten och Sladdarön. Vässarö ligger inte heller långt ifrån.

  Stenkummel   Bergskilar för för-ändorna. Hunden inspekterar något..Hoppilandkalle hjälper till.   Kolla i sjökortet innan avfärd vilka öar som har fågelskydd. Och under vilka perioder.   Smile :)   Fantastiskt att strosa runt och upptäcka nya öar. En kamera är kul att ha med. Annars finns massor av slipade runda stena att titta på. Någon kan man ha som prydnad hemma i rabatten?

Våra smultronställen ligger nästan vid Understen. Ute vid Ålandshav. Öar vi brukar besöka är Norrsten, Ormöbådorna och Hållet. Det finns massor av öar att besöka.

Där ute får man garanterat vara ensam. Vädret bestämmer vilken ö och vik man kan komma till vid. Man måste ligga på dragg. I alla fall med vår båt. En stor picknick korg och dricka är viktigt. En mobiltelefon med täckning är också en sak som man ska ha med sig!

  Minns faktiskt inte från vilken ö dessa bilder kommer i från. Inte från Norrsten i alla fall. Hittade inte bilderna därifrån, de ligger på den externa hård disken bland en massa andra bilder..

Ett år hade vi kompisar med ut till Norrsten. Det var riktigt varmt o skönt. Kompisarna är lite av globetrotters. Men det där hade de aldrig varit med om.

Kul att kunna dela med sig av våra smultronställen. Det går ingen turbåt ut dit. Och det är inte många dagar på året som man kan åka dit, pga vädret.

Vi drömmer om att ta oss ut till Märket, en fyr ö som delas av Sverige och Åland. Fyren står på den Åländska sidan. Med båten vi har i dag ska det ta en timme från vår brygga och ut till Märket. Som sagt; det är vädret man måste lita på.

Volga 70

Om ni är riktigt intresserade av att bo på fyr. Så ska ni veta att Finska fyrsällskapet arrangerar så att du kan få bo där om du arbetar på fyren för dess underhåll. Tex målning, gjutning osv. Kolla in länken ovan, där ska dagbok från Märket finnas.


En viktig detalj är att man har proviant med sig när man ska vara ute några dagar. Eller någon vecka. När vår proviant börjar sina, så tar vi oftast båten in till Öregrund. Men har vi andra ärenden så blir det till hemmahamnen i Herräng. Och bilen till Hallstavik. I bland är det skönt att se lite människor. Köpa glass och tidning. Låta barnen få rusa av sig på en lekplats. Rasta hunden så han också får sin dos av intryck. Sist handlar vi. Och åter färd ut till den lugna härliga ön.

För att bara vara. Eller det som faller en in. Visst något pyssel finns alltid på husen, såklart ;) Om man blir rastlös!


Strålande sommar hälsningar


//Rospiggan







 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ellinor - 24 juli 2013 15:25

Nu är det ett bra tag sen sist jag bloggade. Har haft noll inspiration och inget att komma med. Om jag nu har det det den här gången vet jag inte. Men inspirationen har kommit tillbaka.   Två veckor in i semestern så har man hamnat i en lugn fas....

Av Ellinor - 13 november 2012 20:32

Halloj igen! Jag tänker börja bloggen i dag med en morgonbild, såklart. Solen är påväg upp(i morse). Den här resan i dag handlar om en fyr som har ett besynnerligt opiskt fel. Och lite arbetsmiljö, både det vackra och sedan det skitiga, otrevl...

Av Ellinor - 5 november 2012 18:29

Ljuset och vattnet ger de otroliga skiftningarna i vår skärgårdsmiljö. Ingen dag är den andra lik. Den här bilden är en tidig morgon. Jag bara passar på och öppnar fönstret, sträcker ut armen och tar bilden. Kompisen som kommer från Oxelösun...

Av Ellinor - 25 augusti 2012 21:12

Jag hade ingen större lust att göra denna resa från början. Eftersom jag åker så mycket båt i jobbet. Men jag får tacka min make som ville göra resan. Annars hade jag aldrig gjort den. Strängnäs- Stockholm och retur. Vi packade våra badkläder ...

Av Ellinor - 23 mars 2012 11:13

    Kära bloggläsare:   Nu har äntligen våren kommit. Alla har vi känt solens strålar värma försiktigt i skinnet. Nu kan vi ta med oss kaffekoppen till söderväggen i lä och njuta av solen. Blåsippor och Hästhovar börjar smyga fram. Snödrop...

Presentation

Omröstning

Vilket är viktigast på sommaren?
 Sol
 Bad/simmning
 Vandring
 Idrott
 Semester
 Att ha tid/väder att bygga/renovera
 Åka båt
 Fiska
 Grilla äta dricka godmat
 Läsa
 Vara med familj/vänner
 Kunna gå på läger
 Studier
 Arbete
 Annat

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Väder

klart.se

Arkiv

Kategorier

Gästbok

Fråga mig

1 besvarad fråga

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards